ÇOCUKLARDA ZEKA GELİŞİMİ
- yusufucbas
- 15 Nis 2021
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 29 Eki 2021

ÇOCUKLARDA ZEKA GELİŞİMİ
· Zekâ testi yapılırken temel öğrenme yeteneği ölçülür.
· IQ = ZEKA = Çocuğun bir konudaki öğrenme bir iş yapabilme ve problemi çözebilme yeteneğidir.

ZEKANIN OLUŞUMU
· Zekâ %35 anne ve babadan kalıtım yoluyla %20 annenin hamilelik döneminde %45 ise doğum sonrası çocukların yetiştikleri çevreye göre şekil almaktadır.
· Çocuğun zekasının geilişimi anne ve babanın ona hazırlamış oldukları imkanlarla doğrudan ilişkilidir.
· Çocuğun kulakları 16 haftalıkken oluşuma başlar. Örneğin = Çocuğun kitap okumasını istiyorsan anne karnında 4 aylık iken onu kitap okumaya başlatmalısın ki çocuklar ilerde çok daha iyi kitap okuyan birisi olarak karşımıza çıkabilsin.

ÇOCUĞUN GELİŞİMİNDE ÇOKLU ZEKA
· Her insanın 8 farklı zekâ tipi vardır. Bir kısmı daha yüksektedir, bir kısmı daha azdır.
1- Sözel / Dilsel Zekâ

Konuşma ve yazma dilinde kelimeleri etkili ve akıllıca kullanma kapasitesi ve yeteneğidir. Şairler, yazarlar, gazeteciler ve politikacılar gibi. Bu tip çocukları kelime hazneleri çok geniştir. Masal, hikâye ya da fıkra anlatmaktan çok zevk alırlar. Okumayı kelime oyunlarını ve bulmaca çözmeyi çok severler.
2- Mantıksal / Matematiksel Zekâ

Sayıları akıllıca kullanma ve sebep sonuç ilişkisini kurabilme yeteneğidir. Bilim adamları matematikçiler, bilgisayar programları gibi. Her şeyin nasıl çalıştığını merak ederler ve sorular sorarlar. Matematik en sevdikleri derstir. Dama, satranç gibi düşündüren oyunları oynamaktan zevk alırlar.
3- Görsel / Alan Zekâ

Etrafındaki objeleri hayalinde canlandırma ve görme yeteneğidir. Ressamlar, mimarlar gibi hayal kurmayı da severler. Yapboz labirent gibi görsel faaliyetlerden çok hoşlanırlar. Çizimleri ve resimleri diğer çocuklara oranla daha iyidir.
4- Bedensel / Kinestetik Zekâ

Kişinin kendisini ifade etmesinden bedenini (dans mimik pandomim) çok iyi kullanabilmesidir. Atletler, aktörler, sporcular, dansçılar gibi. Örneğin = Kinestetik zekâsı iyi olan bir futbolcunun diğer futbolculara göre topa vuruş, attığı paslar, oyunu okuması daha iyidir. Bu tip çocuklar çok hareketlidir. Koşmayı, zıplamayı ve güreşmeyi severler. Mimik ve hareketleri çok iyi taklit ederler. Eşyaları parçalara ayırıp tekrar birleştirebilirler. Tahta oyma, dikiş dikme, örgü örme gibi el becerileri isteyen işlerde yeteneklidirler.
Çocuk hiç oyun oynamadan ders çalışırsa “KALIN” kafalı olur.
Oyun çocuğa esneklik kazandırır. Zekaya esneklik ve kıvraklık kazandırır. Çocukların oynaması için ortam hazırlayalım.
5- Müziksel / Ritmik Zekâ

Seslere karşı son derece duyarlıdır. Pek çoğunun güzel sesi vardır. Müzik aleti çalmaya heveslidirler. Müzik dinlemeyi sever okul dışında öğrendikleri şarkıları söylemekten hoşlanırlar.
6- Kişiler Arası / Sosyal Zekâ

Başkalarını ruh hallerini hislerini duygularını mizaçlarını anlama kapasitesi ve yeteneğidir. Öğüt veren, danışman, öğretmen, politik lider, liderlik özelliklerine sahip olan çocuklar arkadaşları arasında popüler olan çocuklardır. Sosyal faaliyetlere katılmaktan zevk alırlar. Kulüplerde organizasyonlarda yer almayı severler. Birden fazla yakın arkadaşları vardır. Başkalarına önem verir ve onlar için endişelenirler.
7- İçsel Zekâ

Kendisini yönlendirme idare etme ve kendini tanıma becerisidir. Bağımsızlık ve kendi başlarına buyrukturlar. İlgi duydukları şeyler veya hobileri hakkında çok fazla konuşmayı sevmezler. İçine kapalı çocuk diye tanımlanır.
8- Doğa Zekâ

Böcekler, hayvanlar, deprem gibi doğa olayların karşı ilgi duyarlar. Temiz ve yeşil bir çevre onlar için önemlidir.
Comments