top of page

İYİ BİR SOHBET BAŞLATMAK İÇİN 7 ÖNERİ


1- Dinleyin İyi bir sohbete giden yol, iyi bir dinleyici olmakta geçiyor. Elbette ki bu durum her iki taraf için de geçerli. Sohbetin temel kaynağı konuşmak olduğu için konuşulanların karşıdaki kişi ya da kişiler tarafından iyice dinlenilmesi oldukça önemli. Çünkü o anda konuşan kişi, ağzından çıkan sözcüklere önem verildiğini hissettiği takdirde sohbeti daha güzel kılmak adına birkaç adım atabilir. Her iki taraf da birbirini dinlediğinde ise ortaya karşılıklı, sağlıklı ve güzel bir sohbet ortaya çıkıyor. Aksi takdirde ise iki tarafında birbirini anlamadığı, bitse de kurtulsak denilen cinsten kısır sohbetler oluşuyor. Bu nedenle, sohbet içerisinde hem kendinin hem de karşındakinin iyi bir dinleyici olup olmadığını sorgulamanda fayda var.

2- Karşındakine Umursandığını Hissettir Çoğu insan doğumundan itibaren ilgi ve alakayla gelişiyor ve büyüyor. Haliyle ilgi görmek bir alışkanlık haline geliyor. İlgi yokluğunda ise bu eksiklik bir hayli hissediliyor. Nitekim, bu ilgi durumu sohbet sırasında da geçerli. Karşımızdaki kişi ya da kişiler haliyle umursanmak ve bunu hissetmek ister. Bu madde her ne kadar “ben zaten onu umursuyorum” gibi görünse de en büyük yanılgıya düşülen konulardan birisidir. Bu nedenle, karşımızdaki kişi ya da kişilerin umursandığını anlayıp anlamadığını çözümlemek gerekiyor.

3- Eğlenceli Ol Sohbet gergin ya da durgun bir ortamı neşelendirebilir. Bu nedenle, sohbete dahil olan kişilerin eğlenceli bir kişiliğe sahip olması önemli bir etmendir. Gülme ağrı kesici olarak bildiğimiz endorfin hormonunun salgılanmasına yardımcı olur. Haliyle gülmeyi herkes sever ve etrafında kendisini güldürebilecek, eğlendirebilecek birilerini arar. Bu ve benzeri nedenlerden ötürü mizah yeteneğini arttırıp daha eğlenceli bir kişiliğe sahip olmayı deneyebilirsin. Bunu sadece çevrendeki kişiler için değil, kendin için de yapmalısın. Gülmek, depresyon ve stresten uzak durmak için doğal yöntemlerden birisi. Elbette ki gülmenin de sınırını korumak lazım.

4- Ani Yargılamadan Çekinin Yaşanılan olaylar, her zaman göründüğü gibi değildir. Bu durumu, her olgun insan en az birkaç kez tecrübe etmiştir. Bir kişinin “6” gördüğünü, sen “9” olarak görebilirsin veyahut herhangi bir dert kişinin kendisine büyük ve zorlu gelebilir. Bu ve benzeri sebeplerden dolayı, özellikle birisiyle iletişim halindeyken ani yargılamalardan kaçınmalısın.

5- İnsanların Her Zaman Seninle Aynı Fikirde Olacağını Varsayma Herkes kendi özelinde ayrı bir birey olduğu için kararları da bu doğrultuda farklı olabilir. Yani, birçok konuda anlaştığın bir kişiyle bile birkaç konuda çelişebilirsin. Sohbet içerisinde bu çeliştiğin birkaç konuyu savunanlar hakkında ileri geri konuşursan gergin bir ortam oluşturabilirsin. Başka bir senaryo ise, karşı tarafın hiç ses çıkarmadığı dinlemeye devam ettiği ama sessiz düşman olduğu durumdur. Bu durum genellikle karşı tarafın ilişkiyi soğutarak bitirmesiyle sonuçlanır. Hatta o kişi neden benimle artık konuşmuyor sorusuna da cevap olabilir. Bu nedenle, konuşulan konu hakkında karşı tarafın düşüncelerini öğrenmeden varsayımlarda bulunmak çoğu zaman kötü sonuçlanabilir.

6- Kendini Açık ve Dürüst Bir Şekilde İfade Et İnsanlar samimiyetsizliği oldukça kolay anlayabilirler. Bu hissiyata kapıldıklarında ise karşısındaki kişiye daha az güvenmeye başlarlar. Sonrasında ise istemli ya da istemsiz bir şekilde uzaklaşırlar. Bu nedenle, bilinçli bir şekilde kendini açık ve dürüst bir şekilde ifade etmeyi alışkanlık edinmek sana fayda sağlayacaktır.

7- Gündemi Takip Edin Güncel olayları takip etmek, herhangi bir sohbet başlatmak için en basit yöntemlerden birisi. İllaki her konuyu derinlemesine araştırmana gerek yok. Sohbet içerisinde o konu hakkında kendini biraz da olsa ifade edebilmen, “ben de buradayım” diyebilmen oldukça yeterli. Bunun yanı sıra etrafımızda olup bitenler hakkında bilgi edinmek, farkındalığını oldukça arttıracak bir aktivite. Gündem hakkında bilgi sahibi olman, sohbetlerde arkadaşların tarafından tercih edilmene ve bir durum ile karşılaşıldığında bakış açına ihtiyaç duyulmasına sebep olabilir.

 
 
 

Comments


Yazı: Blog2_Post

Yusuf ÜÇBAŞ

Abonelik Formu

Gönderdiğiniz için teşekkür ederiz!

MEŞRUTİYET CADDESİ KONUR SOKAK 24/14 ÇANKAYA/ANKARA

+905516384897

+903124251323

  • Google Places
  • YouTube
  • Instagram
  • Instagram
bottom of page